نمک؟!
آیا خوردن نمک خوب است یا بد؟
یکبار برای همیشه تکلیف نمک را در زندگی خود مشخص کنید.
جایگاه نمک در زندگی ایرانیان و مسلمین کجا بوده است؟!
نمک سم است یا شفا ؟!
نمک دریا سرطان زاست یا ضد سرطان؟!
نمک مورد نظر پیشوایان اسلام چیست؟
از نظر طب جدید نمک سم است.اما اگر نمک نه تنها غذای مفیدی نیست بلکه یک سم مهلک و بدتر از هروئین است، پس چرا در تعالیم طب سنتی ایران و کلام رسول خدا(ص) و اهل بیت (ع) اینقدر نمک جایگاه والا و مقدسی داشته و هیچ منع،عوارض یا محدودیت خاصی بجز عدم اسراف برای آن ذکر نشده؟!

بهتر است برای تصمیم گیری در مورد اینکه نمک خوب است یا بد، به نظرات اساتید بزرگ طب اسلامی، سنتی و محققان خارجی در مورد نمک توجه کنید؛
1. استاد تبریزیان:
اینها که میگویند نمک نخورید یا جهل دارند یا خودشان وارد کننده دارو هستند (منظور نمک طبیعی دریاست)
اگر می گویند نمک سم است راست می گویند.همین نمک یددار بازار سم است!
استاد مسلم طب اسلامی، آیت الله تبریزیان در مجموعه کتب دراسه فی طب رسول المصطفی چه در حوزه پیشگیری و چه در درمان بارها بر مصرف نمک طبیعی تأکید می کنند و نیز می گویند:منظور از نمک در روایات نمک دریا می باشد.
2. دکتر بران والد، فوق تخصص قلب می گوید:
وجود مقادیر کافی منیزیم، کلسیم و پتاسیم در غذای مصرفی، عامل کاهش فشارخون به مقدار 4,6 میلی متر جیوه در افراد فشار خونی و مقدار 2,5میلی متر جیوه در انسان های عادی می شود و مهم ترین این عناصر، منیزیم است که مقدار آن در غذای مصرفی روزانه به حدی کم است که قابل ذکر نیست اما
در نمک طعام به وفور یافت می شود.
منبع؛کتاب بیماری های قلب و عروق/دکتر بران والد/ویرایش هشتم/صفحه1114
3. دکتر محمد دریائی متخصص علوم بیولوژیک می نویسد:
به موجب بررسی های دقیقی که امروزه معمول داشته اند، بیش از پیش وجود نمک را برای ادامه حیات لازم و ضروری تشخیص داده اند.
اما کدام نمک؟؟!!!
ایشان همچنین می نویسد: با مصرف نمک طعام فشار خون همیشه ثابت (و تنظیم) باقی می ماند!
همچنین می نویسد: نمک دریائی اصل(طبیعی) که از دریاچه های ایران مانند دریاچه ارومیه و دریاچه آران و بیدگل کاشان به صورت طبیعی برداشت شده، حاوی ید و دیگر ریزمغذی های مورد نیاز بدن از جمله منیزیم، کلسیم، پتاسیم، منگنز،روی،سدیم،کلر،گوگرد،سیلیکون،برم،فلوئور،فسفر،وانادیم و مس است!
بدن برای مصرف و متابولیسم عنصر ید، نیازمند حضور مس و منیزیم است یا برای ساخت بافت همبند و استخوانی، سیلیکون لازم دارد.برای تکمیل عمل سنتز نیازمند منگنز، پتاسیم و منیزیم است که متأسفانه تمام این موارد در فرآیند تصفیه نمک از آن جدا شده و فقط کلرورسدیم باقی می ماند.
دکتر دریائی در این کتاب مفصل به موضوع نمک پرداخته و با دهها شاهد و سند داخلی و خارجی اثبات می کند که نمک دریای تصفیه نشده مخصوصا نمک دریاچه ارومیه بهترین نمک طعام برای انسان است که البته این نتیجه گیری از نام کتاب ایشان کاملا هویداست.
خلاصه مهم ترین نکات این کتاب شامل موارد زیر است:
✓ نمک دریای تصفیه نشده بهترین نمک است خصوصا از دریاچه ارومیه که یک نمک جهانی است!
✓ با مصرف سبزی خوردن و غذای سالم تعادل پتاسیم و سدیم برقرار شده و نمک برای فشار خون با شرایطی ضرر ندارد!
✓ نمک دریای طبیعی بدلیل داشتن پتاسیم و املاح دیگر کاملا متعادل بوده و برای فشار خون هیچ ضرری ندارد! آنچه که مضر است همانا نمک تصفیه شده صنعتی است.
منبع؛ کتاب نمک دریا، سالم ترین نمک هستی/دکتر محمد دریائی

پس نتیجه میگیریم که نمک طبیعی (دریا) نه تنها مضر نیست بلکه فایده های بسیار زیادی دارند و جای بسی خوشحالی ست که در کشوری زندگی میکنیم که بهترین منابع نمک دنیا را داراست، مثل نمک دریاچه ارومیه.
فقط باید به این نکته توجه داشته باشیم که نمک طبیعی را با نمک تصفیه شده یددار اشتباه نگیریم زیرا همینقدر که نمک طبیعی دریا برای سلامتی مفید هست،نمک تصفیه شده ید دار برای سلامتی مضر است و باعث بیماریهای گوناگون می شود.
چرا بزرگان دین اسلام توصیه داشتند که قبل و بعد غذا نمک بخوریم؟
🍃در سفارشهای پیامبر خدا صلی الله علیه و آله به امام علی علیه السلام:
ای علی! غذا را با نمک، آغاز کن و با نمک، پایان ده؛ چه، هر کس غذای خویش را با نمک آغاز کند و با نمک پایان دهد، از هفتاد و دو نوع از انواع بلا که جذام، دیوانگی و پیسی از آن جمله است، به دور باشد.
بنابر یافتههای بزرگان طب سنتی و دانشمندان پزشکی؛
دهان محل تجمع انواع میکروبها است که بر اثر استعمال نمک پیش از غذا، آنها برطرف میشوند.
✔️ آب دهان (بزاق) از چشمههایی بهنام غدد بزاقی جاری میشوند که هرچه با غذا مخلوط شوند، غذا زودتر از گلو پایین میرود و زودتر هضم میشود و ورود نمک در دهان، غدههای اطراف دهان را تحریک میکند و به ترشح آنها سرعت میبخشد، از این رو، غذا را زودتر هضم میکند و برای فرو بردن حاضر میسازد.
✔️زمانی که نمک وارد معده خالی از غذا میشود، غده معده را تحریک میکند و ترشحات زیادتری به وجود میآورد و سبب زود فرو بردن و زود هضم شدن غذا میشود.
✔️از آنجا که نمک پیش از غذا تحریککننده غدههای هاضمه است، بر اثر تحریک آنها، انسان میل به غذا خوردن مییابد بنابراین، نمک سبب زیاد شدن اشتها نیز میشود.
✔️چنانچه مواد شیمیایی، بیش از اندازه معمول در معده ترشح شود، موجب سوءهاضمه میشود و نمک پیش از غذا، بهدلیل دارا بودن اثر اسیدی، آن را خنثی و بیاثر و سوءهاضمه را برطرف میکند.
✔️در بدن و خون و ساختمان جسم مقدار معینی نمک وجود دارد که اگر این مقدار کاهش یابد، موجب امراض مختلفی در اعضاء بدن میشود اما وقتی نمک پیش از غذا وارد معده شود، مقدار مورد نیاز را برای کمبود خود نگه میدارد و مقدار از دست رفته را جبران میکند.
✔️بدن انسان بهمنظور برطرف کردن نمک، به آب نیاز دارد و استعمال نمک، پیش از غذا و نوشیدن آب، سبب افزایش «ادرار» و شستوشوی کلیه و مثانه با آب نمک میشود.
✔️بر اثر نمک خوردن، مقداری از آب بدن از روزنههای پوست بیرون میآید و به این ترتیب، سوراخهای تنفسی پوستی، پاک و پاکیزه میشوند.
✔️خوردن نمک پس از صرف غذا نیز، غدد بزاقی را تحریک میکند و باعث زیاد شدن آب دهان میشود بنابراین، انسان ناگزیر به فرو بردن یا بیرون کردن آن از دهان میشود که در هر دو صورت، چربی یا غذای باقیمانده در دهان و بین دندان بههمراه آب دهان برطرف میشود.
✔️اگر انسان غذایی بخورد که نمک آن کم باشد یا در معده ترشحات مواد نمکی نباشد، غذا دیرتر هضم میشود و این، سبب بروز سوء هاضمه میشود؛ خوردن نمک، پیش از غذا، این آسیب را برطرف میکند.

منبع:
کتاب رزق و غذا از مجموعه رسائل طیب دکتر مهدی دانش
گردآوری شده توسط واحد فرهنگی خانه احسان