دمنوش های پاییزی
فصل زیبای پائیز طبع سرد و خشک دارد. بیماریهای پوستی مانند: خشکی پوستی، اگزما و بیماریهای مثل افسردگی و درد مفاصل تشدید پیدا میکنند.️در کنار رعایت سایر تدابیر این فصل استفاده مناسب از دمنوشها بسیار کمک کننده است.
د️ر ادامه دمنوشهای با طبع گرم و مفرح پیشنهاد دادیم. این دم نوشها را به تناوب میل بفرمائید.
1️- دمنوش گل بابونه و بهارنارنج:
این دمنوش طبیعت گرم و خشک دارد.
دمنوش بابونه: درد شکم را تسکین می دهد، برای سلامتی مو و ناخن مفید است، تقویت سیستم ایمنی بدن و عفونت های ناشی از سرماخوردگی را از بین می برد، مسکن فوق العاده برای دندان درد و سر درد میگرن می باشد.
اما دمنوش بهارنارنج که همان شکوفه های درخت بهارنارنج است و طبع گرم دارد. در برگ های بهارنارنج حفره های وجود دارد که بو و اسانس مختلف در آن است. دمنوش بهارنارنج برای آرامش اعصاب و سر درد بسیار مفید است، تقویت معده و جلوگیری از سکسکه می باشد، با خوردن دمنوش بهارنارنج دو ساعت قبل از خواب، خواب بسیار عمیقی خواهید داشت.
هر دو دمنوش را به اندازه در هفته مصرف کنید گیاهان دارویی مانند گیاهان شیمیایی اندازه خود را دارند بیش از حد استفاده کردن از دمنوش ها ممکن است مضرات خودش را داشته باشد.
۲ قاشق غذاخوری بابونه + ۱ قاشق غذاخوری بهارنارنج + ۴ لیوان آب جوش ۱۵ تا ۲۰ دقیقه دم بکشد با عسل شیرین میل شود.
2- دمنوش بادرنجبویه:
طبع بادرنجبویه گرم و خشک است و تاثیرات مثبت زیادی برای زنان دارد؛ از جمله این خواص بادرنجبویه رفع عوارض یائسگی و درمان دردهای پیش از قاعدگی است. گیاه بادرنجبویه از گذشته به عنوان یک گیاه قاعدهآور، برای درمان تاخیر در قاعدگی زنان استفاده میشده است.
بادرنجبویه میتواند به تنظیم هورمونهای زنانه، بهویژه استروژن و پروژسترون، کمک کند. این امر میتواند به بهبود علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) و سایر مشکلات هورمونی مرتبط با تخمدان کمک کند.
بادرنجبویه گیاهی با سابقهی طولانی در درمان عفونتهای زنان است. این گیاه دارای خواص ضد میکروبی، ضد قارچی و ضد التهابی است که میتواند به طور موثر در درمان عفونتهای مختلف از جمله عفونتهای مجاری ادراری، عفونتهای قارچی واژن و عفونتهای رحمی مفید باشد.باعث جلوگیری از رشد سلولهای سرطانی در بدن میشود. بخاطر وجود ترکیبی به نام سیترال در این گیاه موجب مرگ سلولهای سرطانی در سرطان سینه میشود.
۱ قاشق غذاخودی در ۱ لیوان آب جوش دم کرده، شیرین و میل شود. صبح یا شب.
کسانی که تیروئید کم کار با TSH بالا دارند بادرنجبویه را انتخاب نکنند.
3- دمنوش پاییزی زردچوبه:
طبیعت زرد چوبه در طب سنتی گرم و خشک است. جهت استفاده درمانی، میتوان آن را بهصورت چای دم کرد و از آن بهرهمند شد. زردچوبه یکی از بهترین خوراکیها برای گرمشدن بدن در روزهای سرد سال است. خواص ضدویروسی، ضد باکتری و آنتیاکسیدانی دارد و به بهبود خلقوخو کمک میکند.زردچوبه با بابونه و گل سرخ نهتنها یک نوشیدنی فوقالعاده پاییزی میسازد، بلکه یک همراه خوشمزه برای مبارزه با افسردگی پاییزی و فصلی است. همچنین ترکیب زردچوبه با زنجبیل، یک دمنوش پاییزی با طعمی خاص و متفاوت است که میتوانید در سردترین روزهای پاییزی آن را بنوشید.
4- دمنوش پاییزی میخک:
میخک طبع گرم و خشک داشته و این گیاه سرشار از ویتامین C است و خواص ضدباکتریایی و ضد ویروسی دارد.
از خواص دارویی میخک میتوان به درمان سردرد، بیماریهای دهان و دندان، تقویت سیستم ایمنی بدن، کمک به کاهش قند خون و موثر بودن در افراد دیابتی، کمک به کاهش وزن و لاغری، محافظت از کبد، کمک به سلامت دستگاه گوارش، استحکام استخوانها، کمک به پاکسازی خون و... اشاره کرد.میخک، اثر نیرودهنده و ضدعفونیکننده دارد، محرک اشتها و تقویتکننده بدن است و برای درد کمر نیز مفید است.
برای تهیه دمنوش میخک، یک یا دو قاشق چایخوری میخک خشک را در یک فنجان آب جوش بریزید و اجازه دهید ۱۰ تا ۱۵ دقیقه دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و به صورت گرم میل کنید. میتوانید کمی عسل یا لیمو برای بهبود طعم و افزایش خواص آن اضافه کنید.
5- دمنوش پاییزی زنجبیل:
خواص: زنجبیل، طبیعتی گرم و خشک دارد و ضد بلغم و صفرا، بالابرنده قوی فشارخون، مقوی اعصاب، تقویت کننده حافظه، تنظیم کننده جریان ادرار، ضد رطوبت مزاج، خونساز، ضد درد مفاصل، تقویت کننده قوه باه، مقوی دستگاه گوارش، حل کننده سـنـگ هــای صـفراوی، ضد مسمومیت های غذایی، درمان کننده بسیار خوب تب مالت و ضد سرطان می باشد.
دمنوش زنجبیل به دلیل اینکه حاوی میزان زیادی مواد مغذی است باعث تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر نفوذ میکروب و ویروسهای فصل پاییز میشود. برای از بین بردن انقباضات دردناک و گرفتگی عضلات و همچنین برای درمان سرماخوردگی میتوان از دمنوش زنجبیل استفاده کرد.
نکته مهم در مصرف زنجبیل آن است که زیاده روی در مصرف آن می تواند باعث افزایش فشار خون و ضعف نیروی جنسی شود.
6- دمنوش پاییزی دارچین:
طبع دارچین گرم و خشک است. این طبع گرم و خشک دارچین از آن یک محرک عالی برای اعصاب ساخته است.جالب است که بدانید طبق نظر اطبای قدیم، اثر مثبت دارچین بر اعصاب، تا ۱۵سال در بدن ماندگار است.
دارچین یک دمنوش برای فصل پاییز است که میتواند در این فصل بسیار کارآمد باشد. دارچین مصونیت بدن را در مقابل امراض بالا میبرد. اگر حس میکنید ضعیف شدهاید و ممکن است مریض شوید، چای دارچین را فراموش نکنید.
دمنوش دارچین برای دردهای عضلانی مفید است. بهعنوان تب بر از آن استفاده میشود،ضد تب و آرامش بخش و مسکن، رگها را باز میکند و باعث بهبود گردش خون میشود.کمک به درمان بیماریهای آسم و حملات آن،کاهش درد کمر و مفاصل و ازبین بردن ضعف کمر و پاها،درمان بیماریهایی مثل سرطان و دیابت بخاطر وجود مقدار زیادی آنتیاکسیدان،کاهش سطح کلسترول LDL و فشار خون و التهاب ناشی از این بیماریها،تقویت سیستم دفاعی بدن و جلوگیری از حمله انواع باکتریها و ویروسها،به خاطر جذب رطوبت برای افراد مبتلا به روماتیسم بهترین نوشیدنی است.
دارچین به راحتی میتواند متابولیسم بدن را افزایش داده و حتی در کاهش وزن و هضم بهتر غذا نیز کمک کند. حتی برای کاهش استرس مصرف چای دارچین میتواند راهگشا باشد. زمانی که در روز، کارهای بسیار زیادی برای انجام دادن دارید و لیستی از کارهای انجام نشده را در مقابل خودتان مشاهده میکنید صرف یک دمنوش پاییزی مثل چای دارچین میتواند افسردگی فصلی و استرس شما را از بین ببرد. روزهای کوتاه و شبهای طولانی به صورت ناخودآگاه استرسی را در ما به وجود میآورد که مصرف چای دارچین میتواند مفید باشد.
زنان باردار بهتر است در مصرف دارچین کمی احتیاط کنند.
7- چای پاییزی آلو دارچین:
دارچین طعم تند و خوش عطری دارد و میتواند مکمل آلوهای رسیده باشد. این ترکیب دمنوش، برای فصل پاییز مناسب است و مزه تکرار نشدنی برایتان به وجود میآورد. ترکیب چای سیاه، دارچین و آلو میتواند برای دمنوش شما رنگ بسیار روشنی را به وجود بیاورد.
چای آلو دارچین کاملاً آرامش بخش است و میزان کافئین آن نیز در مقایسه با یک فنجان قهوه کمتر میباشد. توصیه میکنیم که صبحِ پاییزی خودتان را با نوشیدن یک فنجان دمنوش پاییزی مثل دمنوش آلو دارچین شروع کنید تا هم انرژی بیشتری به دست بیاورید و هم سیستم ایمنی بدن شما تقویت شود.
8- دمنوش پاییزی نعناع:
طبع نعناع گرم و خشک است. با توجه به طبع نعنا میتوان گفت که نعناع در سرد مزاج ها باعث تأمین حرارت مورد نیاز بدن میشود.مهمترین خاصیت دمنوش نعنا برای فصل پاییز، تأثیر آن بر دردهای دستگاه گوارش شامل درد معده، روده، نفخ، دلپیچه، تهوع و اسهال است. همچنین برای رفع سینه درد و سرفه نیز بسیار مؤثر است. سوزش، درد، دشواری در تنفس و تولید خلط تنها تعدادی از نشانههای بسیار ناراحتکننده سرماخوردگی است که حتماً تجربه کردهاید اما مصرف برگهای نعناع میتواند به تسکین دادن بخش عمده از اثرات آزاردهنده ناشی از بیماری کمک کند.
9- دمنوش پاییزی آویشن:
طبع آویشن گرم و خشک است. دمنوش گیاهی آویشن به دلیل اینکه خاصیت ضدعفونی و ضد باکتری دارد از بروز بیماریهایی همچون سرماخوردگی و آرتروز که باعث آسیب وارد شدن به بدن افراد میشود جلوگیری میکند.
این دمنوش برای از بین بردن درد مفاصل، نقرس، ورم مفاصل و درد سیاتیک، دردهای عضلانی، مفصلی و روماتیسمی، برونشیت، سیاه سرفه و التهاب دستگاه تنفسی مفید است. همچنین آویشن ضد سرفه و خلط آور است.
مصرف بیش از اندازه آویشن به افرادی که مزاج گرم و خشک دارند، توصیه نمیشود.
10- دمنوش پاییزی پونه:
پونه کوهی که یکی از داروهای گیاهی است طبیعتی گرم و خشک دارد. از دمنوش پونه برای درمان سرماخوردگی، زکام، سردردها، مشکلات گوارشی، کم کردن تب خفیف، تسکین گلودرد و برای بهبود نفخ شکم استفاده میشود. این دمنوش برای پاییز مناسب است زیرا هنگام سرماخوردگی این چای به دلیل داشتن مقدار زیادی منتول خاصیت خلط آوری دارد و به تخلیهی ترشحات انباشته شده در ریهها کمک میکند و برای کسانی که از مشکلات تنفسی رنج میبرند، مفید است.
اگر سرما خوردگی زود سراغتان میآید، دمنوش نعنا،آویشن و پونه را امتحان کنید.
11- دمنوش اسطوخودوس:
طبع اسطوخودوس از نظر طب سنتی گرم و خشک است؛ بنابراین برای افراد با طبع سرد و مرطوب بسیار مفید است و برای کسانی که دارای طبع گرم هستند با استفاده به میزان کمتر، تاثیر بهتر و عوارض کمتری دارد. از نظر طب سنتی اسطوخودوس، آرام بخش اعصاب و تقویت کننده قوای جسمی و مغز است و برای درمان سردردهای با منشا سردی مفید است.
یک رژیم سلامت زمستانی، علاوه بر حمایت از سیستم ایمنی باید استرس را هم مدیریت کند، از آن جایی که تعطیلات زمستانه و جنب و جوش و پرخوریهای آن به خصوص غذاهای چرب میتواند روال عادی زندگی را به هم بزند، بهتر است از این چای سنتی به عنوان آرام بخش و بهبود خواب خود استفاده کنید.
اگر اسطوخودوس را به همراه بابونه که یکی دیگر از چایهای حمایت کننده سیستم عصبی است، میل کنید، می توانید همزمان از خواص هر دوی آنها بهرهمند شوید.
12- دمنوش پاییزی هل:
هل از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است. مطابق این نظر جویدن دانههای هل پس از صرف غذا ضمن کمک به هضم و گوارش بهتر غذا، میتواند بوی نامطبوع دهان را نیز خنثی کند. دانه های هل خواص گرمابخشی داشته و معده و روده ها را تقویت می کنند.هل اشتها را تحریک می کند و عمل هضم غذا را بهبود می بخشد.
مصرف دمکرده آن مفرح، مقوی معده لطیف و بادشکن است. نوشیدن دم کرده ی داغ آن موجب تسکین کولیت، سوءهاضمه، باد نفخ، حالت تهوع و بی حالی شده و مانع ترشح زیاد اسید معده می شود.نوشیدن این دم کرده دو بار در روز، درمانی فوق العاده برای سرفه و سرماخوردگی است.
یکی از خواص ویژه و بسیار ارزشمند چای هل، جلوگیری از تشکیل خلط در گلو است. دانه های هل خاصیت داروی اکسپکتورانت را دارد و سینوس ها و برونش ها، بینی و سینه را از خلط و ترشحات اضافی پاک میکنند. هل چنان که ذکر شد خواص گرمابخش و انرژی زا دارد از این رو به بهبود روحیه و بازیابی انرژی و توان از دست رفته کمک می کند، اضطراب و نگرانی را کاهش می دهد و در رفع افسردگی موثر است.هل همچنین کلیه ها را تقویت می کند و گفته می شود برای درمان شب ادراری کودکان مفید است.
برای تهیه چای هل که یکی از بهترین دمنوشهای مناسب پاییز است، دانه های هل را بکوبید. آب را درون یک کتری ریخته و پس از حرارت دادن آن و رسیدن دما به حدود 80 درجه، هل های کوبیده شده را به آن اضافه کنید و اجازه دهید 10 دقیقه در دمای پایین دم بکشد سپس می توانید آن را با عسل شیرین کرده و نوش جان نمایید.
13- دمنوش پاییزی گل بنفشه:
طبیعت دمنوش گل بنفشه سرد و خشک است بنابراین مناسب افرادی با طبع گرم است. دمنوش گل بنفشه خاصیت آرامش بخشی بسیار قوی دارد و برای افرادی که دچار بی خوابی و یا استرس و اضطراب هستند ، گزینه ای بسیار کاربردی و عالی است. از دمنوش گل بنفشه برای درمان ناراحتی های تنفسی مانند سرفه ، برونشیت و سیاه سرفه استفاده می شود.
برای تهیه دمنوش گل بنفشه حدود ۷۰ گرم برگ های تازه را با آب سرد بشویید و آن را با نیم لیتر آب بجوشانید. بعد از حدود ۱۲ ساعت وقتی آب سبز رنگ شد، آن را صاف كرده و در شیشه درب داری در یخچال گذاشته و هر دو ساعت یكبار مقداری از آن را بخورید. این دم كرده بهتر است هر روز تازه تهیه شده و اضافی آن دور ریخته شود.
14- دمنوش گل نیلوفر:
گل نیلوفر با طبیعت سرد و تر خواص بسیاری همچون پیشگیری از اسهال و استفراغ،تقویت بینایی و افزایش نور چشم، درمان سرفه های خونی، افزایش استحکام استخوان ها، کاهش اضطراب و استرس،تنظیم فشار خون،کاهش تب،کاهش کلسترول خون،غنی از آنتی اکسیدان، تقویت مو ،پیشگیری از چین و چروک،درمان لک های قهوه ای پوست و… است.
برای رهایی از خشکی پوست به افرادی که پوستشان در فصلهای سرد سال، دچار حساسیت و خشکی میشود، مصرف دمنوش گل نیلوفر را توصیه میکنیم.دمکرده این گل در رفع خشکی پوست بسیار موثر است.
15- دمنوش مریم گلی:
مریم گلی، گیاهی با طبع گرم و خواص درمانی بینظیر است که به عنوان یکی از گیاهان دارویی مهم شناخته میشود.
مریم گلی به واسطهی ترکیبات آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی که دارد، از سلولهای مغزی در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت و با افزایش جریان خون در مغز، به بهبود عملکرد شناختی و تمرکز کمک میکند. مطالعات نشان داده است که مصرف این گیاه میتواند در بهبود یادگیری، افزایش سرعت پردازش اطلاعات و پیشگیری از آلزایمر موثر باشد.
مریم گلی به دلیل خاصیت ضد میکروبی که دارد میتواند به سلامت دهان و دندان کمک میکند.
مریم گلی سرشار از ویتامین C و آنتیاکسیدان است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
مریم گلی، میتواند به عنوان یک راهکار طبیعی برای تنظیم و بهبود پریود و رفع مشکلات مربوط به آن، مورد استفاده قرار گیرد
مریم گلی یک گیاه دارویی شگفتانگیز با خواص متعدد و مفید برای سلامتی است. با اینحال، در مصرف این گیاه باید احتیاطهای لازم را رعایت کرده و از مقادیر توصیه شده تجاوز نکنید. همچنین افراد خاص مانند زنان باردار و شیرده، بیماران خاص و افراد دارای آلرژی باید قبل از مصرف آن با کارشناس مشورت کنند.
در این مقاله به آموزش دمنوش های مناسب پاییز پرداختیم؛ البته شما میتوانید از دمنوشهای دیگری هم استفاده کنید و فضا و لحظات خاطره انگیزی را در فصل پاییز به وجود بیاورید.
- می توانید این چای ها را بدون شکر بنوشید یا شیرینی آنها را با کمی عسل یا شیره انگور یا شیره خرما ارگانیک تنظیم کنید. افزودن یک یا دو حلقه سیب خشک به چای در حین دم کشیدن یا جوشیدن تأثیرات سلامتی چای پاییزی را افزایش میدهد.
✓ تأکید می کنیم در مصرف دمنوش ها افراط نکنید و حتماً مزاج و بیماری خود را در مصرف هر دمنوش مدنظر قرار دهید.
در ادامه بخوانید 👈 انواع دمنوش های گیاهی و خواص درمانی آنها
گردآوری شده توسط واحد فرهنگی خانه احسان