در این مقاله به چند نکته زیبا و خواندنی در مورد تاریخ و فرهنگ ایران اشاره می کنیم با ما همراه باشید تا گوشه ای دیگر از فرهنگ غنی کشورمان را مرور کنیم.
ایران قدیمی ترین کشور دنیا
این موضوع به نظرم جالب آمد که ایران بیشترین تعداد تغییر پایتخت را در تمام دنیا دارد. در طول تاریخ ایران، تهران سی و دومین پایتخت ایران است و کهن ترین کشور دنیا، ایران است. ایران قدیمی ترین کشور دنیاست که قدمت آن به چهل هزار سال پیش می رسد ایران در 3200 سال قبل از میلاد مسیح تأسیس شده است.

شاهکار باستانی آبی
یکی دیگر از جاذبه های ایران شاهکار باستانی آبی شوشتر است که تا کنون بیش از 50 کتاب درباره این شاهکار باستانی توسط پژوهشگران خارجی نوشته شده که حتی ترجمه هم نشده است. برای همین این شاهکار باستانی در جهان بیشتر از خود ایران شناخته شده است.

شهر دایره ای شکل ایران
نخستین شهر دایره ای شکل ایران شهر باستانی گور در نزدیکی فیروزآباد استان فارس نخستین شهر دایره ای شکل ایران بوده است که در گذشته به دستور اردشیر بابکان ساخته شده است.

حمام گنجعلی خان
حمام گنجعلی خان یک بنای تاریخی بزرگ یکی از بناهای مجموعه گنجعلی خان در شهر کرمان است که در سال 1020 هجری قمری ساخته شده است .گنجعلی بیک ملقب به گنجعلی خان از حاکمان کرمان در زمان شاه عباس بود.

آیفون تصویری های قدیم
بعداز اشاره به گوشه ای بسیار کوتاه و مختصر از قدمت و آثار تاریخی ایران اشاره ای خواهیم داشت به یکی از آداب و رسوم بسیار جالب در فرهنگ ایران
یکی از آداب و رسوم در فرهنگ قدیم ایران درب کوبها بوده است و یا بهتر است بگوییم آیفون تصویری های قدیم.

روایت استاد حسین طالبی، نقاش مشهدی درباره کوبههای قدیم؛
در کوبهای قدیم سه نوع بود :
1. مرد کوب ؛ صدایی بم و خشن داشت و کوبیدن آن نشانگر این بود که مردی در پشت در است. اگر مرد خانه حضور داشت که در را میگشود وگرنه زن خانه از پشت در و با تغییر صدا به وسیله بردن انگشت درون دهان می پرسید کیست و چه کار دارد.
2. زن کوب؛ صدای زیر و ظریف داشت و کوبیدن آن نشانگر آن بود که زنی پشت در است در این صورت زن خانه پشت در رفته و آن را میگشود.
( کوبه ای مخصوص خانم ها که به صورت حلقه ساخته شده و صدای زیر دارد.
کوبه ای مخصوص آقایان که به آن چکش نیز می گویند و صدایی بم دارد.
این کوبه ها معمولا به صورت جفت بر روی دو لنگه در نصب می شوند.
معمولا کوبه آقایان بر لته سمت چپ و کوبه بانوان بر لته سمت راست نصب می شدند)
3.غریب کوب؛ هرگاه غریبه ای از روستا یا شهر دیگری به آبادی وارد می شد اولین منزل را که این کوبه را داشت دقلباب میکرد، به این امید که صاحبخانه به او پناه دهد.
اگر صاحبخانه امکان پذیرایی از غریبه را داشت درب را میگشود و گرنه غریبه به خانه بعد مراجعه میکرد.
توضیح ؛ این در کوبها یکی از مظاهر حفظ حریم خانواده و رعایت شرعیات در خانواده ایرانی و همینطور هوشمندی نظم و دقت ایرانیان در گذشته است.
تنبیه چپ دستها
یکی دیگر از موارد جالب و یا بهتر است بگوییم طنز در تهران قدیم تنبیه چپ دستها بوده است. باورتان میشود یک زمانی در تهران چپ دستها را میزدند ؟!
در مدارس آنقدر بچهها رو می زدند تا با راست بنویسند تا اینکه رضاشاه چپ دست در آمد و دیگر کسی را نزدند.
منبع:
کتاب بلاد و اماکن از مجموعه رسائل طیب دکتر مهدی دانش
گردآوری شده توسط واحد فرهنگی خانه احسان