نقش یُد در بدن انسان
👈 ید چیست و چه نقشی در بدن انسان ایفا میکند؟
ید عنصری بسیار کمیاب است و 20 تا 50 میلیگرم از بدن انسان را تشکیل داده است، که از این مقدار 8 میلی گرم در غده تیروئید وجود دارد. اصلیترین جایگاه ید را باید در ساختار هورمونهایی دانست که از غده تیروئید ترشح میشوند. مهمترین عملکرد این هورمونها تأثیری است که بر رشد و متابولیسم سلولهای بدن دارند. نتیجه چنین تأثیری را در موارد زیر میتوان خلاصه کرد
کاربرد ید در بدن
_ تناسب در رشد و تکامل سیستم عصبی
_ حفظ و تقویت سلامت پوست و مو
_ حفظ استحکام ناخن
_ جلوگیری از پوسیدگی دندان
_ رشد طولی استخوانها
_ مؤثر در نشاط روانی
_ سوزاندن چربیهای اضافی بدن
_ ایجاد نشاط روانی و انرژیبخشی(متابولیسم انرژی)
_ در ایجاد تعادل در سوخت و ساز بدن ضروری است
_ به پروتئین سازی در بدن کمک می کند
_ جلوگیری از ابتلا به سرطان
_ رشد مناسب جنین در دوران بارداری
- در دستگاه گوارش به راحتی جذب می شود، پس از جذب به غده تیروئید می رود، قسمت قابل توجهی از آن توسط غده تیروئید برداشت می شود و راه دفع ید از طریق ادرار است.
- بدن برای حفظ سلامت خود به انواع ویتامین و مواد معدنی نیاز دارد، زیرا اگر این مواد به بدن نرسند باعث ضعف سیستم ایمنی بدن شده و خطر ابتلا به انواع بیماریها افزایش پیدا می کند، و یکی از مواد معدنی که برای حفظ سلامت بدن ضروری است ید است.

انواع ید کدامند؟
(Iodide) و یدات (Iodate) یدور ؛ دو ترکیب شیمیایی متفاوت از ید هستند.
✔️یدور، نماد شیمیایی آن I- است و به صورت یونی در محلولها و فرآوردههای دارویی وجود دارد. این ترکیب دارای خواص ضد عفونی کننده است و در بسیاری از محصولات به عنوان یک ماده ضدعفونی کننده و حفظ سلامت پوست استفاده میشود.
✔️در مقابل، یدات با نماد شیمیایی IO3- نشان داده میشود و به صورت یونی در محلولها و فرآوردههای دارویی وجود دارد. این ترکیب در بسیاری از محصولات به عنوان یک ماده افزودنی برای حفظ ماندگاری و کاهش رفت و آمد میکروبی در محصولات غذایی استفاده میشود.
✔️به طور کلی، یدات و یدور به دلیل خواص مختلفی که دارند، در بسیاری از فرآوردههای دارویی و غذایی به عنوان یک ماده افزودنی استفاده میشوند.
فواید ید برای بدن چیست؟
✓ همانطور که در به آن اشاره کردیم بخش اعظمی از ید داخل بدن در غده تیروئید وجود دارد و این موضوع باعث شده که وجود این عنصر برای کارکرد درست غده تیروئید ضروری باشد.
✓ این عنصر نقش مهمی در حفظ سلامت سیستم عصبی دارد و به رشد استخوانها و دندانها در بدن کمک می کند.
✓ وجود این عنصر برای ایجاد تعادل در سوخت و ساز بدن ضروری است و به پروتئین سازی در بدن کمک می کند.
✓ از دیگر فواید این عنصر در بدن می توان به
✓ جلوگیری از ابتلا به سرطان
✓ حفظ انرژی بدن
✓ حفظ استحکام ناخن ها
✓ جلوگیری از پوسیدگی دندان
✓ و تقویت مو اشاره کرد.
آمار بیماری تیروئید در جامعه
آیا امار کم کاری تیروئید با یددار کردن نمکهای کارخونه کمتر شده یا بیشتر؟
چند درصد مردم دچار تیروئید هستند؟
براساس آمار سازمان جهانی بهداشت، بیش از ۲ میلیارد نفر در سراسر جهان دچار مشکلات تیروئید هستند. این مشکلات شامل کمکاری و بیشکاری تیروئید و سایر اختلالات مرتبط با غده تیروئید مانند گواتر و تیروئیدیت هستند.
بیماریهای تیروئیدی بیشتر در زنان نسبت به مردان رخ میدهند و در سنین بالاتر مردان و زنان شایعی مشابه دارند. عواملی مانند نقص ید، عوامل ژنتیکی، استفاده از داروهای خاص، مواد آلوده، تغذیه نامناسب و فشار روحی و جسمی از جمله عوامل موثر بر بروز این بیماری ها هستند.
با توجه به شیوع بالای بیماری های تیروئیدی و اینکه بسیاری از علايم آن ها در ابتدا ظاهری شناخته نمیشوند، رعایت سبک زندگی سالم و مصرف غذاهای حاوی عناصر مورد نیاز (استفاده از نمک طبیعی) برای سلامت غده تیروئید میتواند به پیشگیری از بیماری های تیروئیدی کمک کند.
آیا نمک ید دار کارخانه ای برای بیماری تیروئید مفید است یا خیر؟
▪️اهمیت بیولوژیکی ید شرکت در ساختمان هورمون های تیروئید است و کمبود ید عملکرد تیــروئیـد را دچار اختلال میکند
▪️اما ید یک ماده فرار است و کارخانههای بستهبندی نمک ید دار به جهت این خاصیت، مقدار زیادی ید شیمیایی به بستههای نمک اضافه میکنند تا اگر بر اثر خاصیت فرار بودن ید نمک از بین رفت، دستکم مقداری ید در آن باقی بماند و این ید مضرات بسیار زیادی برای سلامتی بدن به همراه دارد،
▪️طبق آمارهای بدست آمده، در جهان حدود یک میلیارد و ششصد میلیون نفر در معرض اختلالات تیروئید و۲۰۰میلیون نفر دچار این بیماری هستند که نمک های ید داره کارخانه ای نه تنها به درمان آنها کمک نمیکند بلکه باعث بیماریهای دیگری میشوند که برای مثال میشود به موارد زیر اشاره کرد:
التهاب غده تیروئید، سرطان، ایجاد حس سوزش در گلو و دهان و معده، معده درد شدید، تب دلپیچه، اسهال و استفراغ، نبض ضعیف و...
▪️ید یک ماده معدنی ضروری برای بدن است که کمبود آن میتواند مشکلات سلامتی برای افراد ایجاد کند و در این موضوع هیچ شکی نیست،
▪️اما این باور غلط است که باید برای تامین ید مورد نیاز بدن از نمک های ید داره شیمیایی کارخانه جات که تمام عناصر و مواد معدنی مفید آن را از نمک جدا کرده اند استفاده کنیم.
▪️بدن هر انسان روزانه به 150 میلیگرم ید نیاز دارد، که حتما لازم نیست آن را از نمک های ید دار کارخانه ای تامین کنیم زیرا ید مورد نیاز بدن را میتوان از تخممرغ، غذاهای دریایی، محصولات لبنی و مخصوصا نمک های معدنی طبیعی مثل نمک صورتی، نمک آبی، نمک دریا و ...که مقدار قابل توجه ای ید طبیعی و چندین عنصر مورد نیاز بدن را دارند تامین کرد.

تفاوت نمک طبیعی و سدیم چیست؟
با وجود اینکه مردم اکثرا از سدیم و نمک به جای هم استفاده می کنند، اما با هم تفاوت دارند. سدیم یک ماده معدنی است و به صورت طبیعی بدست می آید.سدیم کلرید با فرمول شیمیایی NaCl یک ترکیب یونی متشکل از یون های سدیم و کلر با نسبت مساوی می باشد. این ماده که اغلب به عنوان نمک شناخته می شود، در حالیکه اینطور نیست. نمک طبیعی فقط کلر و سدیم نیست بلکه سرشار از املاح و مواد مفید و یون هاست که برای بدن ما ضروری است اما نمکهای کارخانه ای و صنعتی یا نمک تصفیه شده فرمولش Nacl است.
سدیم یک ماده معدنی و ماده مغذی است که به طور طبیعی وجود دارد. به طور مثال غذاهای فرآوری نشده مانند سبزیجات تازه، حبوبات و میوه ها به طور طبیعی می توانند سدیم داشته باشند. جوش شیرین نیز سدیم دارد.
اما حدود ۷۵ تا ۹۰ درصد سدیم دریافتی ما از نمکی است که قبلاً به غذاهای ما اضافه شده است. وزن نمک معمولاً ترکیبی از ۴۰ درصد سدیم و ۶۰ درصد کلرید است.
سدیم یک ماده معدنی طبیعی است که برای داشتن حجم خون مناسب و عملکرد درست اعصاب ضروری است. سدیم بیش از حد در بدن باعث ایجاد برخی بیماری ها مثل فشارخون بالا می شود که خود عامل حمله قلبی و سکته مغزی است. پس استفاده از نمک دریا کم سدیم به جای نمک معدنی از ابتلاء به بسیاری از بیماری ها جلوگیری می کند.
عوارض زیاد سدیم در بدن:
براساس مطالعات، یک انسان در شرایط معمول، به کمتر از یک گرم سدیم (معادل 5/2گرم نمک) در روز برای عملکرد مناسب بدن نیاز دارد. تحقیقات نشان داده که یک انسان بطور متوسط 15-10(6-4سدیم) در روز مصرف می کند که حداقل 10-5 برابر بیشتر از نیاز بدن است. نمک مازاد از بدن دفع نمی شود. در صورت ورود مقدار بیشتر سدیم به خون، برای کاهش غلظت خون، آب بیشتری از سلول ها وارد خون می شود تا آن را رقیق کند. این امر موجب حمل مایعات اضافی تا چند لیتر در بدن فرد میشود و در نتیجه موجب وارد آمدن فشار بر روی سیستم قلبی - عروقی می شود. این یک علت رایج پرفشاری خون است.
اگرچه کمبود سدیم به ندرت دیده می شود، اما به اندازه سدیم اضافی می تواند خطرناک باشد و تعادل سیستم بدن را بهم بزند.
علایم کمبود این چاشنی مهم عبارتند از: انقباضات و دردهای عضلانی، سستی، بی اشتهایی، استفراغ و آشفتگی های ذهنی. کمبود سدیم بطور معمول در کسانی دیده می شود که به میزان زیادی عرق می کنند. در واقع به همراه عرق، سدیم نیز دفع می شود. در این صورت این افراد به میزان بیشتری نمک جهت جایگزین کردن سدیم از دست رفته دارند.

علائم کمبود ید در بدن
◾️علائمی که نشان می دهند شما از کمبود این ماده معدنی رنج می برید بدین شرح هستند:
1- خستگی
2- یبوست
3- افزایش وزن
4- پوست خشک
5- صورت پف کرده
6- افزایش حساسیت به سرما
7- ضعف عضلانی و افزایش سطح کلسترول خون
گردآوری شده توسط واحد فرهنگی خانه احسان